^Powrót na górę

◁ | ▷
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Logowanie

  • Program "Dobry Start"

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Dni wolne od zajęć dydaktycznych.

    Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej w sprawie organizacji roku szkolnego dni:

    30 kwietnia 2018 r., 2 maja 2018 r Dzień Flagi oraz 4 maja 2018 r.

    są dniami wolnymi od zajęć dydaktycznych. Szkoła zapenia opiekę dzieciom, którym, oboje rodzice pracujący zawodowo, nie mogą jej zapewnić.

    Ponadto

    Dnia 30 kwietnia 2018 r. odbędą się konsultacje przedmiotowe z języka polskiego.

    Dnia 4 maja 2018 r. odbędą się konsultacje przedmiotowe z języka angielskiego oraz niemieckiego.

    Rekrutacja do klasy pierwszej 2018

    Rekrutacja do przedszkola 2018

    Rekrutacja do klas I i przedszkola na rok szkolny 2018/19

    W załącznikach zarządzenia Pana Wójta dotyczące rekrutacji na rok szkolny 2018/19

O

g

ł

o

s

z

e

n

i

a

b_200_200_16777215_00_images_2017-18_kielki_kielki10.jpg            Kanapka z kiełkami? Nie! - tak powie wielu uczniów, uznając, że tych kilka zielonych łodyżek nie jest nic warte. A jednak! Szczególnie w okresie zimowym kiełki są dobrą alternatywą dla szklarniowych pomidorów czy ogórków. Kiełki zawierają pełen zestaw witamin, minerałów i białek. Jednak jedną z największych ich zalet jest duża zawartość różnorodnych enzymów, dzięki którym lepiej trawimy spożywane pokarmy. A ich hodowla jest bardzo prosta, o czym przekonali się uczniowie Publicznej Szkoły Podstawowej w Mąkoszycach.

            W celu propagowania zdrowego odżywania się, dnia 31.01. 2018r. po raz kolejny zostały wysiane bio-nasiona kiełków: rzodkiewki, gorczycy, rzeżuchy, słonecznika, lucerny i rukoli.

            Uczniowie uczestniczący w zajęciach świetlicowych wysiali nasiona w specjalnym,

3-warstwowym pojemniku. Następnie został sporządzony dziennik obserwacji, w którym w ciągu kolejnych dni dzieci wpisywały zmiany zachodzące w kiełkownicy. Dyżurni dbali codziennie

o odpowiednią wilgotność nasion, wlewając do kiełkownicy wodę i usuwając jej nadmiar.

            Po kilku dniach z nasion wyrosły bujne kiełki, które zostały wykorzystane jako dodatek do zdrowych kanapek. Uczniowie jednogłośnie uznali, że kiełki bardzo im smakują i już nie mogą  doczekać się kolejnego wysiewu.

            Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych i warzyw mają wyjątkową wartość odżywczą. Bogate są w najcenniejsze składniki: witaminy A, B,C, E,H. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, siarki, magnezu, potasu oraz biotynę, cynk, selen i mikroelementy – lit, chrom.

Dzięki dużej zawartości białka roślinnego wpływają na:

–budowę i odnowę komórek i tkanek,

–obniżają poziom cholesterolu we krwi,

–utrzymują w zdrowiu: serce, nerwy, skórę, krew i mózg,

–chronią organizm przed anemią,

–zapobiegają i leczą przeziębienia,

–dzięki zasobności w potas nie dopuszczają do zwiotczenia mięśni, a nawet je ujędrniają,

–usuwają dolegliwości układu pokarmowego,

–regenerują organizm, zwiększają odporność,

–działają korzystnie na włosy, zatrzymują łysienie, pobudzają produkcję cebulek włosowych,

–są doskonałe przy wszelkich kuracjach.

b_200_200_16777215_00_images_2017-18_kielki_kielki01.jpgb_200_200_16777215_00_images_2017-18_kielki_kielki02.jpgb_200_200_16777215_00_images_2017-18_kielki_kielki03.jpgb_200_200_16777215_00_images_2017-18_kielki_kielki04.jpgb_200_200_16777215_00_images_2017-18_kielki_kielki05.jpgb_200_200_16777215_00_images_2017-18_kielki_kielki06.jpgb_200_200_16777215_00_images_2017-18_kielki_kielki07.jpgb_200_200_16777215_00_images_2017-18_kielki_kielki08.jpgb_200_200_16777215_00_images_2017-18_kielki_kielki09.jpgb_200_200_16777215_00_images_2017-18_kielki_kielki11.jpgb_200_200_16777215_00_images_2017-18_kielki_kielki12.jpg

Our website is protected by DMC Firewall!